Már egy pár hónapja próbálkozunk Renivel kenyereket készíteni, hogy ne a bolti 100féle "jobbnál-jobb" értelmezhetetlen hozzávalóktól hemzsegő kenyeret együk. Az is fő szempont, hogy normális liszt legyen benne.
Még hűl, addig leírom a receptet :)
Hozzávalók:
50 g BL 80-as (kenyérliszt) azért ennyi mert csak ennyi maradt
100 g zabpehelyliszt
150 g bio tönkölybúza fehér liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
10 g búzakorpa
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
egy evőkanál olaj
2 db tojás (kihagyható)
teáskanál só
15 g élesztő
Elsőnek csináltam egy gyors kovászt, az élesztőt 2 dl meleg vízzel és 3 evőkanál BL80 lisztel elkevertem és fél órára pihenni hagytam.
Összes többi hozzávalót összedobáltam egy nagy tálba. Fél óra múlva a kovász kicsit megdagadt, beleöntöttem a többi hozzávalóhoz. Az egészet gyúrni kezdtem és amennyi vizet még igényelt a tészta hozzáadtam. 10 perces gyúrás után egybefüggő gombóc lett. Ha ragad nagyon, akkor egy kis liszt segít az állagán.
1 órára kelni hagytam. Kelés után kicsit átgyúrtam előzőleg 170°C-ra felfűtött sütőbe raktam. 45 perc után kész is volt. A képeken látszik folyamat. Még nem kóstoltam de a nyers tésztája finom volt :)
Általában az itthon talált alapanyagokból dolgozom, pl ha nincs élesztő akkor rakok bele kefirt, ha az sincs, akkor csak szódabikarbónát, ha az sincs akkor ezek kimaradnak. De Reni jobban ért hozzá, majd ő is csinál.