Soklisztes házikenyér
2015. június 01. írta: Out of comfort zone

Soklisztes házikenyér

Dávid

Már egy pár hónapja próbálkozunk Renivel kenyereket készíteni, hogy ne a bolti 100féle "jobbnál-jobb" értelmezhetetlen hozzávalóktól hemzsegő kenyeret együk. Az is fő szempont, hogy normális liszt legyen benne.

Még hűl, addig leírom a receptet :)

Hozzávalók: 

50 g BL 80-as (kenyérliszt) azért ennyi mert csak ennyi maradt

100 g zabpehelyliszt

150 g bio tönkölybúza fehér liszt

100 g teljes kiőrlésű liszt

10 g búzakorpa

1 csapott teáskanál szódabikarbóna

egy evőkanál olaj

2 db tojás (kihagyható)

teáskanál só

15 g élesztő

Elsőnek csináltam egy gyors kovászt, az élesztőt 2 dl meleg vízzel és 3 evőkanál BL80 lisztel elkevertem és fél órára pihenni hagytam.

Összes többi hozzávalót összedobáltam egy nagy tálba. Fél óra múlva a kovász kicsit megdagadt, beleöntöttem a többi hozzávalóhoz. Az egészet gyúrni kezdtem és amennyi vizet még igényelt a tészta hozzáadtam. 10 perces gyúrás után egybefüggő gombóc lett. Ha ragad nagyon, akkor egy kis liszt segít az állagán. 

1 órára kelni hagytam. Kelés után kicsit átgyúrtam előzőleg 170°C-ra felfűtött sütőbe raktam. 45 perc után kész is volt. A képeken látszik  folyamat. Még nem kóstoltam de a nyers tésztája finom volt :)

Általában az itthon talált alapanyagokból dolgozom, pl ha nincs élesztő akkor rakok bele kefirt, ha az sincs, akkor csak szódabikarbónát, ha az sincs akkor ezek kimaradnak. De Reni jobban ért hozzá, majd ő is csinál.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://outofcomfortzonehun.blog.hu/api/trackback/id/tr57509526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása