Kókuszos-epres mandulás muffin
Gondoltam, ha már érik az eper a kis kertünkben, akkor csinálok is belőle valami finom és egyszerű sütit. Nekem nagyon beváltak a különböző muffinok, amiket már nem receptből, hanem fejből csinálok. Általában jól szoktak sikerülni, kísérletezek mindenféle egészséges változatokkal. Ez is egy ilyen süti lett, és szerintem nagyon jól sikerült.
A hozzávalókat sajnos nem mértem le, mert csak érzésből csináltam, de megpróbálom nagyjából mennyiségekre megadni. Nekem 24 db óriás muffinom lett ennyi tésztából (két tepsim van)
Hozzávalók:
150g bio tönkölybúza liszt
80g rizsliszt
120g mandulaliszt
30g kókuszreszelék
10-15 db eper
100g mascarpone (kihagyható)
2db tojás
100g vaj
30g kókuszolaj
kókusztej, amennyit felvesz a tészta
4-5 evőkanál xilit (lehet hogy kevés lesz, kóstold meg!)
1cs sütőpor
fél cs. vaníliáscukor
csipet szódabikarbóna
Az epreket megmostam, kicsumáztam és apróra felszeleteltem. A liszteket és a kókuszreszeléket összekevertem egy nagy tálban, hozzáraktam a sütőport, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónát és egy kis maradék mascarpone-t (ezt nyugodtan ki lehet hagyni, csak felhasználtam, hogy ne kelljen kidobni). Tojásokat beleütöttem, felolvasztottam a vajat és a kókuszolajat belekevertem a xilitet, és azt is a tésztához öntöttem. Jól összekevertem, tettem hozzá annyi kókusztejet, hogy jó muffintészta állaga legyen. Ezután mehet bele a felszeletelt eper, és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 percig kell sütni, amíg szép aranybarna színe lesz, és a tűpróbát is kiállja.
Szerintünk nagyon finom lett, bár anyukám szerint (aki cukrász) kicsit édesebb lehetett volna. Úgyhogy hajrá, ne sajnáljátok az édesítőt. :P
Legközelebb már eritrittel fogok sütit készíteni, kíváncsi leszek az ízére. :)